Napi okosság

Friss topikok

  • [Marci]: Bocsi, itt véletlenül moderáltam:D GGABOR A részvényenkénti 73 Ft-os osztalékért ma van az utols... (2011.06.01. 10:56) OTP
  • [Marci]: A jó öreg alakzatok, még mindig a legmegbízhatóbbak;) (2011.06.01. 08:47) AUDJPY
  • danostomi: ez a honlapot én is nézegettem már de ezt a superképeségét nem tudtam... beszéljünk róla csütörtök... (2011.05.30. 15:24) wow
  • [Marci]: :D Inkább csaj-escortra...nem kis potenciál van a dologban. (2011.05.30. 11:25) Programozott jól-lét.

Alexander Elder: Tradig for a Living Bevezető

2011.09.09. 12:03 | [Marci] | Szólj hozzá!

Kereskedés - A végső határ

 


Szabad lehet. Dolgozhat és élhet bárhol a világon. Független lehet a napi rutintól és nem kell senkinek sem felelnie.
Ez egy sikeres kereskedő élete.
Sokan törekednek erre, de kevesen járnak sikerrel. Egy amatőr a monitort bámulja és több millió dollárt lát elsuhanni az arca előtt. Kinyújtja a kezét  a pénzért és veszít. Újból kinyújtja és még többet veszít. A kereskedők azért veszítenek, mert ez egy kemény játék, vagy azért mert tudatlanok, vagy azért mert fegyelmezetlenek. Ha ezek bármelyike igaz önre, akkor ez a könyv önnek szól.

Hogyan kezdtem kereskedni?

Ezerkilencszázhetvenhat nyarán New Yorkból Kaliforniába utaztam. Kivénhedt Dodge-om csomagtartójába bedobtam néhány könyvet a pszichiátriáról (elsőéves pszichiátriai rezidens voltam akkor), néhány történelmi témájú könyvet és egy papírkötésű példányát Engel How To Buy Stocks című könyvének. Akkoriban nem tudtam, hogy ez a papírkötésű, kutyarágta könyv, melyet egy ügyvéd barátomtól kértem kölcsön, meg fogja változtatni az életemet. Ennek a barátnak ráadásul tökéletes fordított arany keze volt: minden befektetés, melyhez hozzáért, hamarosan elértéktelenedett. Ez azonban egy másik történet.
Végigmenve az amerikai táborhelyeken elolvastam Engel könyvét, végül La Jollá-ban fejeztem be, a Pacific beach-en. Semmit sem tudtam a részvénypiacról és az ötlet, hogy pénzt lehet csinálni ésszel, megragadott.
A Szovjetunióban nőttem fel, abban az időben, mikor egy volt amerikai elnök szerint ez volt a  “gonosz birodalma”. Gyűlöltem a szovjet rendszert és ki akartam onnan kerülni, de az emigráció tilos volt. Tizenhat évesen kezdtem a főiskolát, huszonkét évesen megszereztem az orvosi diplomát, végigjártam a rezidensképzést, majd hajóorvosként helyezkedtem el. Most elszabadulhatok! Abidzsánnál ugrottam le a szovjet hajóról, Elefántcsontparton.
Az afrikai kikötőváros zsúfolt, poros utcáin az USA nagykövetségére futottam, miközben volt kollégáim üldöztek.
A nagykövetség bürokratái bizonytalankodtak, ezzel majdnem visszajuttatva a szovjetek kezére. Ellenáltam, úgyhogy bezártak egy “biztonsági házba”, utána feltettek egy New Yorkba tartó gépre. A Kennedy repülőtérre 1974 februárjában érkeztem meg, nyári ruházatban és 25 dollárral a zsebemben. Egy kicsit beszéltem angolul, de egy lelket sem ismertem ebben az országban. Fogalmam sem volt, hogy mit jelentenek a részvények, a kötvények, a határidős, vagy az opciós szerződések. Néha nyomasztó érzés fogott el, amikor megláttam a dollárbankjegyeket a pénztárcámban. A régi hazámban egy maroknyi ilyenért három év járt, Szibériában.
A How To Buy Stocks olvasása egy egészen új világot tárt fel a számomra. New Yorkba visszatérve megvettem életem első részvényét - KinderCare részvényt. Attól a pillanattól kezdve intenzíven tanulmányoztam a piacokat, befektetéseket eszközöltem és kereskedtem részvényekkel, opciós szerződésekkel, és mostanában leginkább határidős ügyletekkel.
Orvosi karrierem egy másik vágányon haladt tovább. Végeztem a pszichiátriai rezidensi évekkel egy nagyobb egyetemi kórházban, tanultam a New York-i Pszichoanalitikai Intézetben, majd könyvszerkesztőként dolgoztam az Egyesült Államok egyik legnagyobb pszichiátriai újságjánál. Mostanában a kereskedés meglehetősen lefoglal, így csak néha, hétköznap délutánonként nézek be pszichiátriai irodámba, miután a piac bezárt. Szeretek pszichiáterként dolgozni, de időm nagy részét a piacokon töltöm.
A kereskedés megtanulása olyan volt, mint egy hosszú utazás - szárnyaló magaslatokkal és fájdalmas mélységekkel. Az előrehaladás során - vagy miközben egy helyben köröztem - számos alkalommal bevertem a fejem a falba és lenulláztam a számlámat. Minden alkalommal, mikor visszatértem a kórházi munkához, összeszedtem a következő kezdőtőkét, olvastam, gondolkodtam, még többet teszteltem, majd újrakezdtem a kereskedést.
A kereskedésem lassacskán fejlődött, de az igazi áttörés akkor jött el, amikor felismertem, hogy a győzelem kulcsa a fejemben van, nem pedig egy számítógépben. A pszihiátria adta meg az igazi beteintést a sikeres kereskedésbe, amit most megosztok önnel.

Tényleg sikerrel akar járni?

Tizenhé éve ismerjük egymást egy barátommal, akinek a felesége kövér. Elegánsan öltözködik, de amióta csak ismerem, folyamatosan diétázik. Azt mondja le akar fogyni, és nem is eszik süteményt vagy krumplit mások előtt, de amikor kimegyek a konyhába, gyakran látom őt egy nagy villával. Azt mondja le akar fogyni, de most is pont olyan kövér, mint azon a napon, amikor találkoztunk. Miért?
Az evés rövid távú élvezete erősebb, mint a fogyásból származó egészségügyi előnyök késleltetett öröme. A barátom felesége erősen emlékeztet sok kereskedőre, akik sikeresek akarnak lenni, de a mai napig folyamatosan impulzívan kereskednek, megadják magukat a piacokon való szerencsejáték élvezetének. Az emberek becsapják magukat, játékokat játszanak saját magukkal. Másoknak hazudni elég rossz dolog, de saját magunknak, reménytelen. A könyvesboltok tele vannak fogyókúráról szóló kiváló könyvekkel, a világ mégis tele van kövér emberekkel.
Ez a könyv arra fogja megtanítani önt, hogy hogyan elemezze a piacokat, hogyan kereskedjen rajtuk és hogyan kezelje a saját elméjét. Én meg tudom adni önnek a tudást. A motiváció azonban csak magán múlik.

A kulcs a pszichológia

Alapozhatja kereskedéseit fundamentális, vagy technikai elemzésre. Kereskedhet gazdasági vagy politikai trendeket megjátszva, belső információt használva, vagy egyszerűen csak a reményre alapozva.
Emlékszik mit érzett, mikor legutóbb kiadott egy utasítást? Izgatott volt a beszállástól, vagy félt a veszteségtől? Halogatta a telefon felvételét? Mikor lezárta a kereskedést elégeddettséget, vagy megalázottságot érzett? Kereskedők ezreinek érzelmei hatalmas pszichológiai hullámokká alakulnak, melyek a piacot mozgatják.



Lejönni a hullámvasútról

A kereskedő többsége ideje legnagyobb részét a jó beszállók megkeresésével tölti. Miután beszálltak, elveszítik az irányítást és elkezdenek fészkelődni vagy a félelelem, vagy a kapzsiság miatt. Egy érzelmi hullámvasúton utaznak végig és közben elveszítik a siker nélkülözhetetlen elemét, az irányítást az érzelmeik felett. Alkalmatlanságuk önmaguk menedzselésére alkalmatlanná teszi őket arra is, hogy a portfoliójukat menedzseljék.
Ha az elméje nincs egy hullámhosszon a piacokkal, vagy ha nincs tisztában a tömeg pszichológiájának változásával, akkor nincs esélye pénzt csinálni a kereskedéssel. Minden győztes profi tisztában van a pszichológia rendkívüli fontosságával a kereskedésben. Minden vesztes amatőr tagadja.
A barátaim és a klienseim, akik tudják, hogy pszichiáter vagyok, gyakran megkérdezik, hogy segítségemre van-e ez a kereskedésben. A jó pszichiátriának és a jó kereskedésnek van egy közös vonásuk. Mindkettő a realitásokra fókuszál, a világot olyannak látja, amilyen. Ahhoz, hogy egészséges életet éljen, nyitott szemmel kell élnie. Ahhoz, hogy jó kereskedő legyen, nyitott szemmel kell kereskednie, felismerni a valód trendeket és fordulókat,  és nem pazarolni az energiát megbánásra vagy álmodozásra.

Férfias játék?

A brókerházak felmérése azt mutatják, hogy a kereskedők többsége férfi. Az oktatási cégem aktái (Financial Trading Seminars Inc.) is megerősítik, hogy a kereskedők nagyjából 95%-ka férfi. Emiatt angolul a férfi személyes névmást (he) használom a könyvemben az anekdoták vagy esettanulmányok leírásánál. Természetesen ezzel nem áll szándékomban semmilyen tiszteletlenséget mutatni a számos sikeres női kereskedő felé.
A nők aránya magasabb az intézményi kereskedők, banki alkalmazottak kereskedő cégek alkalmazottai között. Tapasztalatom szerint azonban az a kevés nő, aki kereskedni kezd, nagyobb arányban válik sikeressé, mint a férfiak. Egy nőnek kiemelkedő motivácóval kell rendelkeznie ahhoz, hogy bekerüljön erre a férfiak által uralt területre.
A kereskedés nagyon hasonlít az ejtőernyőzéshez, a sziklamászáshoz, vagy a búvárkodáshoz. Ezek a sportok is leginkább a férfiakat vonzzák, a sárkányrepülőzők kevesebb mint egy százaléka nő csupán.
A mai túlszabályozott társadalomban a férfiak vonzódnak a veszélyes sportokhoz. Ahogy doktor David Klein a Michigani Egyetem szociológusa írta a New York Times-ban: “Ahogy a munka egyre inkább rutinból megy, az eredményesség érzését egyre inkább a szabadidőnkben igyekszünk megtalálni. Minél biztonságosabb a napi rutin a munkában, az emberek annál inkább fogják olyan tevékenységekkel tölteni a szabadidejüket, melyknek az egyéni megkülönböztetés és diszkréció, az izgalom és a kaland is része.”
Ezek a sportok intenzív örömöt nyújtanak, de magukon viselik a veszélyesség stigmáját, mivel számos gyakorlójuk figyelmen kívül hagyja a kockázatokat és ostoba döntéseket hoz. Dr. John Tongue, egy oregoni ortopédiai sebész kimutatta, hogy a tapasztalt sárkányrepülők között magasabb a halálos baleset veszélye, mivel nagyobb kockázatokat vállalnak. Egy atléta, aki kockázatos sportokat akar űzni, kénytelen betartani a biztonsági szabályokat. Mikor ön csökkenti a kockázatot, ez az eredményesség és az irányítás érzését okozza. A kereskedésnél ez ugyanígy működik.
Csak akkor válhat sikeressé a kereskedésben, ha komoly intellektuális kihívásnak veszi. Az érzelmes kereskedés halálos. Hogy a folyamat biztonságát segítse, alkalmazzon defenzív portfoliómenedzsmentet. Egy jó kereskedő úgy figyel olyan körültekintéssel figyel a tőkéje biztonságára, amilyen körültekintéssel egy búvár figyeli a légnyomást a palackjában.

Hogyan van ez a könyv felépítve?

A sikeres kereskedés három pilléren nyugszik: pszichológia, piaci analízis és kereskedési rendszerek, valamint portfóliómenedzsment. Ez a könyv mindhárom felfedezésében segítséget nyújt. A könyv első fejezete segítséget nyújt önnek abban, hogy kereskedőként irányítani tudja az érzelmeit. Pszichiátria munkám során fedeztem fel ezt a módszert. Nagyban segítette kereskedésemet és önnek is segíthet.
A második fejezet a piacok tömegpszichológiáját írja le. A tömegek viselkedése primitívebb, mint az egyének viselkedése. Ha megérti, hogyan viselkednek a tömegek, akkor képessé válik profitálni a hangulatváltozásaikból, és el tudja majd kerülni, hogy beszippantsák az érzelmeik.
A harmadik fejezetben arról lesz szó, hogyan fedik fel a chartokon található minták a tömegek viselkedését. A klasszikus technikai elemzés gyakorlatilag alkalmazott szociálpszichológia, akárcsak a közvélemény-kutatás. A trendvonalak, a gapek és a chartokon fellelhető minták a tömeg viselkedését tükrözik.
A negyedik fejezet a számítógéppel végzett technikai elemzés modern módszereit mutatja be. Az indikátorok a klasszikus technikai elemzésnél mélyebb belátást biztosítanak a tömegpszichológiába. A trendkövető indikátorok segítenek felismerni a piaci trendeket, míg az oszcillátorok megmutatják, mikor készek a trendek a fordulásra.
A volumen és a nyitott kontraktusok száma szintén a tömeg viselkedését tükrözi. Az ötödik fejezet ezekre fókuszál a piac időbeli dimenziói mellett. A tömegek nagyon rövid időszakot figyelnek, az a kereskedő, aki az időt figyelmebe véve elemzi az árváltozásokat komoly kompetitív előnyre tehet szert.
A hatodik fejezet a legjobb részvénypiacokon alkalmazható elemzési tehnikákkal foglalkozik. Különösen hasznosnak bizonyolhatnak ezek olyanoknak, akik indexekre vonatkozó határidős ügyletekkel, vagy opciós szerződésekkel kereskednek.
A hangulati indikátorok, melyek a befektetők és a kereskedők véleményét mérik, a hetedik fejezetben kerülnek leírásra. A tömegek a trendeket követik, és csatlakozni hozzájuk gyakran kifizetődő lehet, amikor az árak mozgásban vannak. A hangulati indikátorok segítenek eldönteni, hogy mikor kell elhagyni a tömeget, mielőtt egy fontos fordulóponthoz érkeznénk.
A nyolcadik fejezetben két saját indikátor kerül bemutatásra. Az Elder-ray egy ár-alapú indikátor, mely a vevők és az eladók erejét méri a piac felszíne alatt. A Force Index az árat és a volument méri. Azt jelzi, ha a domináns piaci csoport gyengül, vagy erősebbé válik.
A kilencedik fejezet több kereskedési rendszert is bemutat. A Triple Screen kereskedési rendszer a saját módszerem. Évek óta használom. Ez és a többi stratégia segíti a kereskedőt a beszállók kiválasztásában és a kiszállási pont meghatározásában.
A tizedik fejezet a portfoliómenedzsmentre fókuszál. Ez egy nélkülözhetetlen eleme a sikeres kereskedésnek, melyet számos amatőr figyelmen kívül hagy. Lehet az ön kereskedése akármilyen brilliáns, jó portfoliómenedzsment nélkül akár egy rövid veszteségsorozat is lenullázhatja számláját. Megfelelő portfoliómenedzsment nélkül kereskedni olyan, mint mezítláb átkelni a sivatagon.
Számos órát fog eltölteni ennek a könyvnek az olvasásával. Mikor olyan ötletet talál, melyet hasznosnak vél, tesztelje azt az egyetlen módon amely számít: próbálja ki saját maga. Csak akkor teheti magáévá ezt a tudást, ha megkérdőjelezi.

Az esélyek ön ellen szólnak

Miért van az, hogy a legtöbb kereskedő veszít és eltűnik a piacról? Az érzelmes és esztelen kereskedés az egyik ok, de van egy másik is. A piacok jelenleg úgy vannak kialakítva, hogy a kereskedőknek veszíteniük kell.
A kerskedési ipar a spreaddel és a kereskedési díjakkal végzi ki a kereskedőket. A legtöbb amatőr ezt ugyanúgy nem hiszi el, ahogy a középkori parasztok sem hitték el, hogy akár apró baktériumok is végezhetnek velük. Ha nem veszi figyelembe az árrést és olyan brókerrel kereskedik, aki magas díjjal dolgozik, akkor ugyanúgy viselkedik, mint az a középkori paraszt aki a nyilvános kútból ivott kolerajárvány idején.
Brókerdíjat a beszállásnál és a kiszállásnál kell fizetnie. A spread az az árkülönbség, ami az ön által megadott, utasításban szereplő ár, és a valós, végrehajtott ár között van. Ha egy limit utasítást helyez el a piacon, akkor az csak a megadott áron teljesül, vagy egyáltalán nem. Mikor lelkesen be akar szállni, akkor piaci utasítást ad ki, az gyakran a tervezettnél sokkal rosszabb áron teljesül.
A kereskedési iparág hatalmas mennyiségű pénzt szív el a piacokról. Szabályozók, brókerek és tanácsadók élnek meg a piacból, miközben kereskedők generációi buknak ki róla. A piacnak szüksége van utánpótlásra vesztesekből, ahogy az egyiptomi piramisok építéséhez is szükség volt rabszolgautánpótlásra. A vesztesek pénzt visznek a piacokra, ami szükséges ahhoz, ahogy a kereskedési ipar ilyen remekül csinálja a pénzt.

Egy negatív összegű játék

A pénzváltók, a brókerek és a tanácsadók marketingkampányokat folytatnak, hogy még több vesztest vonzzanak a piacokra. Néhányan azt állítják, hogy a határidós piac egy zérus összegű játék. Arra játszanak, hogy a legtöbb ember az átlagnál okosabbnak hiszi magát és azt várja, hogy megnyer egy zérus összegű játékot.
A zérus összegű játékban a nyertesek annyit nyernek, amennyit a vesztesek elbuktak. Ha ön és én fogadunk, hogy a Dow Jones el fog mozdulni 100 pontot, akkor az egyikünk be fog gyűjteni 100 dollárt, a másikunk pedig elveszíti ezt az összeget. Hosszútávon az a személy nyeri meg ezt a játékot, aki okosabb. Az emberek elhiszik a kereskedési iparág meséjét a zérus összegű játékról, beveszik a csalit és számlát nyitnak. Nem veszik észre, hogy a kereskedés egy negatív összegű játék. A nyertesek kevesebbet zsebelnek be, mint amennyit a vesztesek elbuknak, mert a kereskedési iparág elszívja a pénzt a piacról.
Egy jó példa a negtív összegű játékra a rulett, ahol a kaszinó besöpri minden tét 3-6 százalékát, ezért hosszú távon megnyerhetetlen. Ön és én játszhatunk negatív összegű játékot, ha a Dow mozgására brókeren keresztül fogadunk. Mikor fizetésre kerül a sor, a vesztes 13 dollárt bukik, a nyertes pedig csak 7 dollárt tesz zsebre, miközben a két bróker mosolyogva megy a bankba a pénzünkkel.
A brókerdíjak és a spread olyanok a kereskedőknek, mint az adó mindannyiunknak. Elvesznek némi örömet az életből, végül pedig magát az életet is. A kereskedőnek el kell tartania a brókerét és a piacok gépezetét, mielőtt begyűjthetné, amit nyert. Simán az “átlagnál jobbnak lenni” kevés. Fejhosszal a tömeg előtt kell úsznia, ha meg akar nyerni egy negatív összegű játékot.

Brókerdíjak

Általában a határidős ügyletek kereskedésére kontraktusonként 12-100 dollárt számolnak fel a brókerek. A nagyobb kereskedők, akik kedvezményeket kapnak kevesebbet fizetnek, a kisebbek, akik full-service brókereknél vannak, többet. Az amatőrök nem veszik figyelembe a brókerdíakat, mikor zsíros profitokról álmodoznak. A brókerek azzal érvelnek, hogy a díjak relatíve alacsonyak a kontraktusok értékéhez képest.
Hogy megértse a díjak szerepét, az árréshez kell hasonlítania, nem pedig a kontraktus értékéhez. Ha például egy kontraktusnyi kukorica megvételéért 30 dollárt fizetünk (5000 bushel, nagyjából 10 000 dollárt ér), akkor a bróker azt fogja mondani, hogy a 30 dolláros díj kevesebb, mint a kontraktus értékének egy százaléka. A valóságban körülbelül 600 dollárt kell elhelyeznie a számlán egy kontraktusnyi kukorica kereskedéséhez. A 30 százalékos díj 5 százaléknyi árrést jelent. Ez azt jelenti, hogy önnek 5 százalékot kell keresnie a kereskedett tőkéjén ahhoz, hogy nullszaldóban jöjjön ki. Ha egy évben négy alkalommal kereskedik kukoriával, akkor több mint 20 százalék profitot kell csinálnia, hogy elkerülje a veszteséget! Erre nagyon kevés ember képes. Sok alapmenedzser a szemfogát is odaadná évi 20 százalékért. Ez a “kis díj” nem egy jelentéktelen dolog, hanem egy komoly akadály a sikeres kereskedés előtt.
Sok amatőr akár számlaértékének 50 százalékát is befizeti brókerdíjként, már ha kitart ennyi ideig. Még a kedvezményes díjak is komoly akadályt jelenthetnek. Hallottam már brókereket nevetgélni, amikor arról sztoriztak egymásnak, hogy ügyfeleik kétségbeesetten próbálnak nullszaldóban kijönni.
Keresse a legalacsonyabb díjakat. Ne legyen szégyellős, ha alkudozni kell az alacsonyabb díjakért. Sok brókert hallottam már ügyfélhiány miatt panaszkodni, de ügyfelet még nem hallottam brókerhiány miatt panaszkodni. Mondja meg brókerének, hogy az ő érdeke is, hogy alacsony díjakat szabjon, hiszen ön így nagyobb eséllyel marad benn a piacon és hosszú távú stabil ügyféllé válhat. Tervezzen olyan kereskedési rendszert, mellyel kevesebbet kereskedik.

A spread

A spread piranha vagy cápa módjára harap ki a számlájáról minden esetben, mikor belép a piacra, vagy kilép onnan. Az spread azt jelenti, hogy más áron hajtják végre az utasítást, mint ahogyan ön meghatározta. Olyan, mint mikor 30 centet fizet egy almáért a zöldségesnél, mikor ön 29 centet ajánlott érte.
Háromféle spread létezik: általános, volatilitáson alapuló és illegális. Az általános spread a vételi és az eladási ár közötti különbség eredménye. A floor traderek (Akik az elektronikus kereskedés teljes elterjedése előtt a tőzsdei kereskedést bonyolították, a ford.) kétféle árat határoznak meg a tőzsdén: a kínálati és a keresleti árat.
Példaként tegyük fel, hogy az ön brókere 390.45 ponton határozza meg egy júniusi S&P 500 kontraktus árát. Ha a piacon venni akar egy kontraktust, akkor legalább 390.50-et fizetnie. Ha el akarja adni, akkor 390.40-et, vagy még kevesebbet kap érte. Mivel egy pont 5 dollárt ér, a 10 pontos különbség a vevői és az eladói ajánlat között 50 dollárt vesz ki az ön zsebéből és teszi a floor traderek zsebébe. Megfizettetik önnel a privilégiumot, hogy beszáll egy kereskedésbe, vagy kiszáll onnan.
A különbség a vételi és az eladási ár között legális. A nagy, likvid piacokon, mint az S&P 500 vagy a kötvények általában szűk, az olyan szellősebb piacokon, mint a kakaó, vagy a narancsital sokkal szélesebb. A tőzsdei dolgozók azt mondják, hogy a spread az az ár, amit ön a likviditásért fizet, vagyis, hogy bármikor tudjon venni és eladni. Az elektronikus kereskedés ígéretes abból a szempontból, hogy csökkenti a spreadeet.
A spread a piac volatilitásával együtt növekszik. A floor traderek többet tudnak gyorsan mozgó piacokon kaszálni. Mikor a piac gyorsan kezd mozogni, a spreadek az egekbe nőnek. Mikor az S&P 500 rallyzik, vagy zuhan, akár 20-30 pontos különbségek is kialakulhatnak, néha akár 100 pont is.
A spread harmadik típusát a floor traderek bűnözői tevékenysége okozza. Számos módon tudnak pénzt lopni ügyfeleiktől. Sokuk a bukó kereskedéseket az ön számlájára írja, a nyerőket pedig a sajátjára. Erről és az egyéb általuk illegálisan űzött tevékenységekről David Greising és Laurie Morse Brokers, Bragmen and Moles című könyvében olvashat.
Amikor száz ember nap mint nap egymás mellett dolgozik egy kis lyukkba, kialakul egyfajta “mi ellenük” mentalitás. A floor tradereknek van egy becenevük az ügyfelekre, melyből remekül kivehető, hogy nem vesznek minket emberszámba: úgy hívnak minket, hogy “papír” ( például: “Jön ma papír?”). Ezért kell önnek lépéseket tennie, hogy megvédje magát.
A spread csökkentése érdekében kereskedjen likvid piacokon és kerülje a gyorsan mozgó piacokat. Akkor száljon be, mikor a piac csendes. Használjon limit utasításokat. Adjon és vegyen meghatározott áron. Jegyezze fel, hogy milyen áron adta ki az utasításait és milyen áron teljesülttek azok és vegye rá brókerét, hogy küzdjön a floor traderekkel az ön nevében, ha szükséges.

Teljes kár

A brókerdíjak és a spread olyanná teszi a kereskedést, mintha egy cápákkal teli lagúnában úszkálnánk. Vegyünk egy példát, melyben összehasonlítjuk egy bróker reklámszövegét azzal, ami a valóságban történik.
A buli menete így néz ki: Egy aranyról szóló határidős szerződés 100 uncia aranyat foglal magában. Öt kereskedő vásárol egy-egy kontraktust, mindnyájuk egy embertől, aki öt kontraktusnyi short pozíciót vesz fel. Az arany esik 4 dollárt, a vevők kiesnek, buknak 4 dollárt unciánként, 400 dollárt kontraktusonként, összesen 2000 dollárt.
A valóságban azonban mindegyik vesztes többet bukott 400 dollárnál. Legalább 25 dollárnyi brókerdíjat fizettek és a spread miatt körülbelül 20 dollárral fizettek többet egy kontraktusért. Végeredményben egyenként 465 dollárt veszítettek, csoportként pedig 2325 dollárt. A nyertes, aki öt kontraktusnyi shortot adott el, fizetett mondjuk 15 dollárt a brókernek és 10 dollárnyi spreadett, kontraktusonként 35 dollárral csökkentve nyereségét, öt kontraktusra vetítve 175 dollárral. Csak 1825 dollárt zsebelt be.
A nyertes azt hitte, hogy 2000 dollárt nyert, de valójában csak 1825-öt. A vesztesek azt hitték 2000 dollárt veszítettek, de valójában 2325-öt. Összességében 500 dollár (2325$-1825$) lett lenyúlva az asztalról. Ennek oroszlánrésze a floor traderekhez és a brókerekhez ment, akik sokkal nagyobb rész lenyúlását engedik meg maguknak, mint amelyet bármely kaszinó, vagy fogadóiroda le merne nyúlni.
Néhány egyéb kiadás szintén elszívja a kereskedő pénzét. A számítógépek és az adatok ára, tanácsadó szolgáltatások és a könyvek költségei, beleértve ennek a könyvnek az árát is, mind az ön kereskedési tőkéjét csökkentik.
Keresse meg a legolcsóbb díjakkal dolgozó brókert és figyelje őt mint egy sólyom. Tervezzen olyan kereskedési rendszert, mellyel ritkán vesz és ad el és lehetővé teszi önnek, hogy akkor szálljon be és ki, mikor a piac csendes.

 

[Ford: Albert Márton]

Címkék: alexander elder

A bejegyzés trackback címe:

https://bmetozsde.blog.hu/api/trackback/id/tr883213481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása