Napi okosság

Friss topikok

  • [Marci]: Bocsi, itt véletlenül moderáltam:D GGABOR A részvényenkénti 73 Ft-os osztalékért ma van az utols... (2011.06.01. 10:56) OTP
  • [Marci]: A jó öreg alakzatok, még mindig a legmegbízhatóbbak;) (2011.06.01. 08:47) AUDJPY
  • danostomi: ez a honlapot én is nézegettem már de ezt a superképeségét nem tudtam... beszéljünk róla csütörtök... (2011.05.30. 15:24) wow
  • [Marci]: :D Inkább csaj-escortra...nem kis potenciál van a dologban. (2011.05.30. 11:25) Programozott jól-lét.

Okos emberek a technikai elemzésről II.

2011.06.15. 14:36 | [Marci] | Szólj hozzá!

Alexander Elder: Trading For A Living

74-75. 

"Hatékony piac, Véletlen mozgás, A természet törvénye

A hatékony piac (Efficient Market theory) egy akadémiai elmélet, mely szerint senki sem lehet okosabb a piacnál, mivel az adott ár minden másodperben tartalmazza az összes rendelkezésre álló információt. Warren Buffet, századunk egyik legsikeresebb befektetője, így kommentálta: „Lenyűgözőnek találom, hogy az uralkodó konzervativizmus képes rengeteg embert meggyőzni arról, hogy a Föld lapos. Olyan piacon befektetni, ahol a résztvevők hisznek a hatékony piac elméletében, nagyjából olyan, mint azzal az ellenféllel bridge-t játszani, aki feleslegesnek tartja ismerni a saját kártyáit. „

A hatékony piac elméletének legkomolyabb logikai buktatója, hogy egyenlőségjelet tesz tudás és cselekvés között. Az emberek általában birtokolják a tudást, ám az érzelmek mégis sokszor irracionális kereskedésre vezetik a tömegeket. Egy jó elemző képes felismerni a tömeges viselkedés mintáit a chart-on és kihasználni azokat.
 
A véletlen mozgás (Random Walk) elméletének kitalálói azt állítják, hogy a piaci árak véletlenszerűen alakulnak. Tagadhatatlanul a piacon jelentős mértékű véletlenszerűség vagy „zaj” található, ugyanúgy, ahogy ez minden nagy tömeg mozgásában fellelhető. Az intelligens megfigyelő képes felismerni a tömeg mozgásának ismétlődő mintáit és okosan megtenni a téteket a mozgás folytatódására, vagy az irányváltásra.
 
Az emberek rendelkeznek emlékekkel, emlékeznek a múltban kialakult árakra, ez pedig befolyásolja a vásárlási és eladási döntéseiket. Az emlékek képesek alulról támogatni a piaci árat (support), vagy felülről visszanyomni (resistance). A véletlen mozgás elmélet támogatói tagadják, hogy a múlt emlékei befolyásolnák a jelenbeli viselkedést.
Ahogy Milton Friedman is megállapította, az árak információt hordoznak magukban a kínálat rendelkezésre állásáról és a kereslet intenzitásáról. A piaci résztvevők felhasználják ezt az információt a vételi és eladási döntéseiknél. Egy példa erre, amikor a fogyasztók többet vásárolnak, ha egy termék akciós és kevesebbet, ha az ár felmegy. A tőzsdei kereskedők semmivel sem viselkednek logikusabban, mint a háziasszonyok a bevásárlóközpontokban. Ha az árak alacsonyak, megjelennek az üzérek. A hiány vásárlási pánikhoz vezethet, de a magas árak hamar elfojtják a keresletet. 
 
A természet törvényének teóriája (Nature's Law) néhány misztikus érdeklődésű ember kitalációja, akik a piacon szembehelyezkednek a véletlen mozgás elmélet támogatóival. Azt állítják, hogy a piacokon tökéletes rend uralkodik, melynek következtében óramű pontossággal kiszámíthatóan mozog fel és le, kikezdhetetlen természeti törvényeknek engedelmeskedve.[…] A tökéletes rendet vallók erősen húznak az asztrológia irányába és kapcsolatokat keresnek a bolygók és az árak mozgása között. A legtöbbjük igyekszik letagadni asztrológiai irányultságát, de könnyű őket lebuktatni. Ha legközelebb valaki a tökéletes rendről beszél önnek, kérdezgessen kicsit az asztrológiáról is. Ki fog ugrani a bőréből örömében, hogy a csillagokról mesélhet önnek.
 
Azok, akik hisznek a természet törvényének elméletében, elfogadják, hogy a fordulópontok akár a messzi jövőre vonatkozóan is megjósolhatóak. Az amatőrök szeretik az előrejelzéseket és a miszticizmus kiváló marketing trükknek bizonyult. Segít eladni tanfolyamokat, kereskedési rendszereket és hírleveleket. 
 
Az asztrológusok, a véletlenszerű mozgás elméletét támogatók, és a tökéletes piac akadémikusai másként érvelnek, de van bennük egy közös vonás. Mindannyian el vannak szakadva a valóságtól. A szélsőségesek, bár érveik máshogy szólnak, hasonlóképpen gondolkodnak.” 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bmetozsde.blog.hu/api/trackback/id/tr702986173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása